Revisió crítica dels programes d'ocupació de l'Ajuntament d'Almassora

Evolució de l’atur a Almassora en els últims 6 anys


No està mal! La primera impressió que podríem tindre després de tan completa informació és que l’Ajuntament d’Almassora s’esforça intensament contra l’atur i que, almenys ací, la cosa pot estar millorant. No obstant això, no hem aconseguit llegir en cap lloc com ha evolucionat el número d’aturats del municipi ni si aquestes actuacions institucionals han servit per alleugerar la situació general del nostre poble. Si més no, ens sobta que no hi haja una comissió de seguiment que informe a la gent d’Almassora sobre si tot aquest desplegament de recursos ha generat beneficis socials.
En veritat, les famílies de les persones contractades per l’Ajuntament d’Almassora, ni que siga per uns mesos, tindran una opinió positiva sobre aquestos programes. Però caldrà dir que, com només són actuacions temporals, l’alegria dura menys. Cap dels titulars de premsa destaca, però, aquest fet. Només s’hi fixen en el Consistori i la seua benevolència.
Amb això, AlmassoraTeVeu fidel a la crítica social i política que practiquem i a l’esperit de l'Informe McBride de la UNESCO del 1980 (com ja hem escrit en algun article) hem pensat anar més enllà i investigar mínimament la situació de l’atur a Almassora, perquè ens preocupa i ens molesta el tractament dels MCL i de l’Equip de Govern (que fins i tot fa campanya electoral de l’assumpte: El empleo copa el balance de la legislatura en Almassora. Casanova centra el análisis de su gestión en la lucha contra el paro y las grandes infraestructuras construidas, Casanova sitúa el empleo como eje vertebrador de su programa electoral).
Per tant, hem acudit a una font documental pública i hem accedit als registres de l’atur municipal del Servicio Público de Empleo Estatal i hem elaborat la gràfica següent, en la qual hem dibuixat l’evolució de l’atur enregistrat a Almassora des de juny de 2005 fins març de 2011 (en números absoluts).












En aquestes dades faltaria el càlcul de la taxa d’atur, però necessitem la població activa i no l’hem trobada desagregada per municipis. Podríem haver utilitzat alguna aproximació però estaríem oferint unes dades poc adequades. Només com a dada orientativa direm que la població total d’Almassora a 1 de gener de 2010 era de 25.628 persones.

Aleshores, a la vista d’aquesta informació hauríem de concloure que els MCL que (des)informen sobre Almassora ens pretenen oferir una imatge borrosa de la realitat perquè oculten (no diem que fraudulentament) una part molt important de les dades.
Per això, seríem tendenciosos nosaltres si concloguérem que, precisament des de 2009 que és quan l’Ajuntament d’Almassora es posa a treballar per combatre l’atur, és quan més persones desocupades s’han enregistrat i, a hores d’ara les coses semblen no canviar. Això seria una temeritat. Però, no ens negareu, que l’actitud dels nostres governants i dels MCL (i altres mitjans de comunicació també) sí que és tendenciosa per no anar al fons de la qüestió.
Molta gent està cansada dels cants de sirena i de les flautes hipnotitzadores i els que no estan farts és perquè ignoren una part de la realitat massa important. Allà ells! La resta ens haurem de conformar en criticar aquesta política poc humil que practiquen alguns i la línia informativa supèrbia i interessada d’uns altres.
En fi. Ens sentiríem més que satisfets si aquestes lletres us feren reflexionar, encara que es queden en res. La intenció és que deixen de jugar amb la desgràcia de moltes famílies i afronten com cal la realitat, sense enganyifes i anomenant les coses com són: l’Ajuntament d’Almassora posa un esparadrap molt menudet per curar l’atur municipal: perquè les xifres són les que són; perquè la solució està en crear llocs de treball públics, per millorar els serveis públics a mig termini i no oferir treballs temporals que, al final, només són un pegat (parches, en castellà) sense sentit; i perquè, en definitiva, no hi ha un pla o un projecte ben definit i consensuat en què s’especifique quins són els objectius i finalitats ja que les actuacions municipals es basen en subvencions d’altres administracions i, això, ens obliga anar a salto de mata cosa que no ens porta enlloc.

Comentaris

  1. Bonissim el treball fet, enhorabona. En Almassora l'atur s'ha multiplicat per 5, que crec que és una dada similar a la de la província de Castellò i per damunt de la mitjana a l'estat espanyol, el que vol dir que a la nostra terreta les cosses no s'han fet tant bé com mos han fet creure i que el creiximent d'abans era fictici o cimentat en terreny feble.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Podeu fer tota mena de comentaris sempre que siguen respectuosos i empreu un llenguatge no despectiu i sense cap insult. Aquells comentaris que no cumplisquen amb això, seran esborrats.

Entrades populars d'aquest blog

CRÍTICA DE LIBROS: "La Orgía perpetua (Flaubert y Madame Bovary)", de M. Vargas Llosa

CRÍTICA DE LIBROS: “Volver a dónde” de Antonio Muñoz Molina - 343 págs.

LES VARIETATS LOCALS. Importància del manteniment de la diversitat en les espècies conreades i seguretat alimentària